Co ma wspólnego rum, whisky....

i neurologia ?

25.02.2021 g.02:02

Dzisiaj kilka słów w temacie, który nas fascynuje.
Lubimy testować i sprawdzać smaki rumu czy np whisky.
Ale jedna rzecz nam nie dawała spokoju - jak to jest, że jedne alkohole maja tzw dłuższy finisz a drugie krótki.

Czyli dlaczego jedne alkohole czujemy dłużej na języku a inne dosyć szybko znikają nam z podniebienia.
Oczywiście dotyczy to również jedzenia ale w testowaniu alkoholi jest to bardzo charakterystyczne zjawisko.

Do wytłumaczenia tego zjawiska może posłużyć nam jedno zjawisko dotyczące receptorów.

(jakby ktoś parę lat temu powiedział, że można połączyć temat tastingu alkoholi i neurologii to nie uwierzylibyśmy)

Otworzyły nam się oczy gdy poczytaliśmy trochę o bodźcach i receptorach.

A dokładniej o tym, że czasami bywa tak, że mimo zniknięcia bodźca dochodzi do utrzymywania się jego skutków działania przez dłuższy czas.

Oparte jest to na zjawisku rewerberacji.

Polega ono na tym, że każdy przychodzący impuls wyzwala krążenie impulsów w zamkniętych kręgach neuronalnych.
Ten krąg stworzony jest przez zamknięty łańcuch kolejno pobudzających się neuronów.
Utrzymywane pobudzenie w tym łańcuchu jest utrzymywane przez dodatnie sprzężenie zwrotne.
A tak powstające impulsy są przekazywane do innych ośrodków.

co za tym idzie - rewerberacja zapewnia stałość pobudzenia ośrodka czuciowego mimo zmiennego dopływu impulsów z receptorów.

Kto wie, może właśnie temu zjawisku zawdzięczamy "długi" finisz w niektórych potrawach, płynach, przyprawach, alkoholach.

Możliwe, że sprawniej w/w produkty pobudzają zjawisko rewerberacji w naszym układzie nerwowym.

Podobne wpisy

Jakie objawy pojawiają się przy...

Jakie objawy pojawiają się przy...

29.04.2022

zaburzeniach akomodacji.

Co wiesz o...

Co wiesz o...

28.04.2022

o akomodacji

Unerwienie wegetatywne oka i kilka słów...

Unerwienie wegetatywne oka i kilka słów...

28.04.2022

o akomodacji

Skontaktuj się z nami

Zadzwoń

+48 577 365 999

lub napisz:

 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych. Zobacz szczegóły