BÓLE GŁOWY, MIGRENA a nadwrażliwości pokarmowe – opis przypadku.

Ocena nadwrażliwości pokarmowych metodą P-DTR.

11.12.2018 g.09:12


BÓLE GŁOWY, MIGRENA a nietolerancje pokarmowe – opis przypadku.


Bóle głowy stanowią jedną z najczęstszych dolegliwości, z jakimi zgłaszają się pacjenci do neurologa. W przeglądzie systematycznym, podsumowującym 50 badań epidemiologicznych oceniających występowanie bólów głowy u dzieci i młodzieży stwierdzono, że prawie 60% dzieci zgłaszało bóle głowy w ciągu swojego życia .


Rozpowszechnienie migreny ocenia się na 10–15% populacji ogólnej, przy czym 46% dorosłych chorujących na migrenę podaje, że pierwsze objawy wystąpiły przed 20. rokiem życia .Obecnie opisywanych jest ponad 280 różnych rodzajów bólów głowy. Migrena występuje do trzech razy częściej u kobiet aniżeli mężczyzn.


Migrena to charakterystyczny, napadowy ból głowy, który występuje wraz z objawami neurologicznymi (aurą). Specyficznymi objawami migreny są:

- ból trwający od 4 nawet do 72 godzin,

- drętwienie rąk i nóg,

- nudności

- nadwrażliwość na światło (fotofobia),

- nadwrażliwość na zapach,

- nadwrażliwość na dźwięk (fonofobia).


Migrena ma podłoże genetyczne, ale przyczyny jej powstawania mimo rozwoju nauki nie są jeszcze poznane. Najpopularniejszą metodą leczenia migreny jest zażywanie leków przeciwbólowych. Najbardziej powszechne wśród pacjentów jest stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, których przewlekłe stosowanie może prowadzić do zaburzeń w obrębie mikroflory jelitowej oraz dawać początek dolegliwością ze strony układu pokarmowego. Drugą grupą leków są także swoiste leki przeciwmigrenowe, działające wybiórczo na ból migrenowy. Niestety wśród pacjentów z migreną często obserwuje się uzależnienie od powyższych preparatów.


OPIS PRZYPADKU


Do Naszego Gabinetu zgłosiła się kobieta w wieku 36 lat z przewlekłymi bólami głowy nieprzerwanie od 9 lat, które na podstawie wywiadu spełniały kryteria migreny. Początek dolegliwości miał miejsce w 2009 roku od tego momentu na 30 dni w miesiącu, praktycznie 20 dni cechowały się bardzo dużym nasileniem bólu, który trwał od 4 h do kilku dni. Pani nie reagowała na żadne tabletki przeciwbólowe. Ból miał charakter pulsujący i towarzyszyły mu objawy takie jak:


  • aura,
  • mroczki przed oczami,
  • nadwrażliwość na światło (fotofobia),
  • nadwrażliwość na dźwięk (fonofobia),
  • problemy z mową, szczękościsk,
  • nudności, wymioty.

Ze względu na ból zdarzało się pacjentce mieć absencje w pracy oraz były 3 okresy, gdzie musiała pojechać na pogotowie, gdzie podanie leków przez kroplówkę łagodziły objawy. Do czynników nasilających ból pacjentka zaliczała jedzenie typu „fast food”, światło, hałas, zmiany ciśnienia, wietrzną pogodę oraz perfumy o słodkim zapachu. Ból ograniczał codzienne funkcjonowanie, obniżał apetyt oraz zdolność do koncentracji. Największą ulgą sprawiało leżenie w ciemnym i cichym pokoju. Dodatkowo były obecne dolegliwości jelitowe w postaci wzdęć i zaparć oraz bóle odcinka szyjnego kręgosłupa okresowo promieniujące do barku. W rodzinie na podobne dolegliwości cierpiała kuzynka z drugiej linii.


Po wnikliwym wywiadzie oraz badaniu z zakresu neurologii funkcjonalnej wykazano cechy przesiąkliwości jelitowej i na tej podstawie zastosowano protokół żywieniowy wykorzystując ocenę nadwrażliwości pokarmowych metodą P-DTR. Na okres 5 tygodni wykluczono z diety mąkę pszenną, biały cukier, kawę, mleko, orzech włoski, mięso, żółtko jajka, warzywa psiankowate oraz zastosowano suplementacje w postaci kwasu foliowego, witaminy B2 oraz B6.


Po 35 dniach diety ( 5 tygodni) pacjentka zanotowała tylko 3 dni bólowe głowy o lekkim nasileniu (brak nudności, wymiotów, nadwrażliwości na światło i dźwięk) wg niej związane ze zmianami temperatury. Zaobserwowano ustąpienie bólów odcinka szyjnego kręgosłupa oraz zaprać, wzdęć i spadek wagi o 2,5 kg. Do diety można było już dołączyć kawę. Dodatkowo wprowadzono suplementacje witaminą D, K2MK7, E, cynkiem, selenem oraz B-complex.


Po 70 dniach diety (10 tygodni) pacjentka zanotowała również 3 dniowy ból głowy związany z silną reakcją stresową ( dalej brak nudności, wymiotów, nadwrażliwości na światło i dźwięk). Problemy jelitowe oraz bóle szyi nie powróciły. Do diety można było już wprowadzić mięso wołowe, wieprzowe. Zanotowano spadek wagi o kolejne 2,5 kg.


Podsumowując na 75 dni stosowania diety pojawiło się 6 dni z lekkim nasileniem bólu głowy gdzie wcześniej ból pojawiał się z systematyką 40 dni na 60 z nudnościami,wymiotami, nadwrażliwością na światło, dźwięk oraz zaburzeniami mowy.


Aktualnie pacjentka dalej kontynuuje dietę z ogromnym zapałem. Uśmiech pacjenta bezcenny !!! :D


Zapraszamy do wspólnej konsultacji Państwa dolegliwości bólowych !

Fizjoterapeuci w składzie: Dawid, Gosia, Monika, Dominik, Szymon

Dietetyk: Kasia


Centrum Medyczne Syntonic

506-600-102









Podobne wpisy

Przekazywanie alergii z matki na dziecko (ocena nietolerancji pokarmowych metodą P-DTR)

Przekazywanie alergii z matki na dziecko (ocena nietolerancji pokarmowych metodą P-DTR)

14.12.2018

Opis przypadku

BÓLE GŁOWY, MIGRENA a nadwrażliwości pokarmowe – opis przypadku.

BÓLE GŁOWY, MIGRENA a nadwrażliwości pokarmowe – opis przypadku.

11.12.2018

Ocena nadwrażliwości pokarmowych metodą P-DTR.

Dofinansowanie do szkoleń !

Dofinansowanie do szkoleń !

07.12.2018

Dofinansowanie do szkoleń fizjoterapeutycznych w Syntonic BUR i KFS

Skontaktuj się z nami

Zadzwoń

+48 506 600 102

lub napisz: