Przekazywanie alergii z matki na dziecko (ocena nietolerancji pokarmowych metodą P-DTR)
Opis przypadku
Przekazywanie alergii z matki na dziecko (ocena nietolerancji pokarmowych metodą P-DTR)
Coraz więcej badań wskazuje jak ważna jest prawidłowa flora bakteryjna jelit, jamy ustnej przyszłej mamy. Okazuje się, że kobieta w ciąży może wpływać na stan mikroflory swojego dziecka. Potwierdzono, że pierwsze 1000 dni życia dziecka ma kluczowe znacznie dla jego rozwoju oraz zdrowia, możemy więc je odpowiednio zaprogramować.
Dziecko rodzi się bez własnego zestawu bakterii jelitowych. Przyjmuje się, że u zdrowego noworodka przewód pokarmowy jest jałowy. Okazuje się że w płynie owodniowym, łożysku i smółce znajduje się materiał genetyczny bakterii. Na tej podstawie można stwierdzić, że bakterie posiadane przez matkę w dużym stopniu warunkują bakterie potomka.
W łożysku wykryto materiał genetyczny bakterii znajdujących się w kieszonkach zębowych matki. A jak wiadomo, utrzymanie zdrowych zębów kobiety w ciąży jest bardzo istotne dla rozwoju potomka.
Dziecku przekazywane są od matki przeciwciała wytworzone przez jej układ immunologiczny co nazywamy odpornością bierną nabytą . Jednocześnie dziecko otrzymuje od matki IgG względem składników pokarmowych.
Aktywny transport przeciwciał przez łożysko zaczyna się około 3 miesiąca ciąży, jego intensywność narasta aż do momentu rozwiązania (maksymalny transport IgG przez łożysko odbywa się w ostatnich tygodniach ciąży). Dlatego tak ważna jest prawidłowa dieta i higiena życia przyszłej mamy.
Do potencjalnych mechanizmów tworzenia się mikrobiomu mleka ludzkiego zaliczamy (zmiany fizjologiczne w czasie ciąży i po porodzie ułatwiają migrację bakterii do gruczołu sutkowego.):
• zmiany hormonalne zachodzące w ciąży, które mogą mieć wpływ na przepuszczalność jelit, co z kolei ułatwia wychwytywanie i przechodzenie bakterii,
• oddziaływanie dwukierunkowe, mikrobiota na skórze kobiety oraz mikrobiota jamy ustnej niemowlęcia przyczyniają się do tworzenia mikrobiomu mleka,
• bakterie z przewodu pokarmowego matki, mogą być one przechwytywane przez różne komórki układy odpornościowego; masowa migracja komórek immunologicznych do gruczołów sutkowych może stanowić kolejny szlak prowadzący do budowania flory bakteryjnej pokarmu kobiecego.
Dysbioza już na samym początku życia, może mieć duże znacznie
dla rozwoju noworodka. Dzieci urodzone za pomocą cięcia cesarskiego są bardziej
narażone na alergie, otyłość, czy cukrzycę typu 1. Oczywiście nie dotyczy to
każdego dziecka. Jednakże rodzaj porodu, sposób karmienia dziecka, środowisko w
jakim przebywa (wieś/miasto), to czy dziecko ma kontakt ze zwierzętami oraz
sposób prowadzenia życia w domu, mają znaczący wpływ na kształtowanie się
mikroflory całego organizmu potomka.
Do Naszego Centrum zgłosiła się mama z niemowlęciem ( 5 miesięcy) cierpiącym na AZS (Atopowe Zapalenie Skóry). Jedynym pokarmem dziecka było mleko matki, dlatego skupiliśmy się głównie na diecie mamy. Po wykonaniu testów metodą P-DTR stwierdzono dysbiozę jelitową u mamy. Zastosowaliśmy (po uprzednim zbadaniu nietolerancji pokarmowych), dietę indywidualną dla mamy oraz probiotykoterapię zarówno dla mamy jak i dziecka. Wynikiem tego było wykluczenie około 20 produktów z diety (najbardziej istotnymi były mąka pszenna, mleko, kakao, cukier, jajka, miód, cytrusy, oliwa z oliwek, mięso drobiowe, czosnek, kapusta, słonecznik) . Po zastosowaniu diety skóra nie wymagała użycia maści sterydowych i nie pojawiły się już żadne zmiany. Aktualnie do diety mamy można było wprowadzić szereg produktów nietolerowanych początkowo, jednakże nadwrażliwość na mleko oraz cukier pozostała dalej.
Zapraszamy do oceny nietolerancji pokarmowych i programowania prawidłowej flory bakteryjnej swojego dziecka.
Zapisy pod numerem: 506-600-102